De knie

De knie is een belangrijk gewricht van het menselijk lichaam, de knie moet voor stevigheid en beweeglijkheid zorgen. Een knie is opgebouwd uit verschillende structuren, botten, kraakbeen, pezen, banden, spieren, slijmbeurzen en gewrichtskapsel.
De belangrijkste bewegingen die een knie kan maken zijn buigen en strekken, in gebogen positie kan een knie ook nog draaien.
De knie gewricht zelf wordt gevormd door het dijbeen aan de bovenkant en het scheenbeen aan de onderkant, het los botje boven op de knie is een de knieschijf.
De gewrichtsvlakken worden met een laag kraakbeen bedekt, zodat de botten niet tegen elkaar aan schuren. Het kapsel om het gewricht noemen we de synovia, deze zorgt voor vocht (synoviaal vocht) dat dient voor het smeren van de knie.
Tussen het dijbeen (femur) en scheenbeen (tibia) zit de meniscus, deze dient als schokdemper om het gewicht van het lichaam op te vangen tijdens verschillende activiteiten (rennen, springen, lopen).

Passieve stabiliteit
Om stevigheid aan de knie te geven en om bewegingen te remmen is de knie voorzien van een aantal banden.
We hebben de voorste en de achterstekruisband, deze noemen we zo omdat ze elkaar kruisen dwars door het gewricht heen. De functie van de twee banden is om de voorwaartse en achterwaartse beweging te remmen.
Wanneer één van deze banden scheurt, neemt de stabiliteit van de knie af en ontstaat er een instabiele knie. Wanneer de knie te instabiel is voor sport of werk, of hij is instabiel in het dagelijks leven, kan er voor een operatie gekozen worden.
Aan de zijkanten van de knie zitten sterke banden, die zijwaartse bewegingen van de knie moeten remmen. We noemen deze banden onze collateraalbanden.
De mediale collateraal band zit aan de binnenzijde van de knie, de laterale collateraalband bevind zich aan de buitenzijde van de knie.
Een letsel aan één van deze banden uit zich door instabiliteit naar de mediale of laterale richting.

Actieve Stabiliteit
Naast de passieve stabiliteit, wordt een groot deel van de stabiliteit van de knie verzorgd door spieren en pezen. De dijbeenspieren (M. Quadriceps) zorgen voor het strekken van de knie en de M. Hamstrings zorgen voor het buigen van de knie.
Samen met de adductoren ( deze zitten aan de binnenzijde van het dijbeen) en de kuitspieren zijn dit de belangrijkste spieren van de knie. Doordat zij met hun pezen over het kniegewricht lopen, verzorgen zij voor de stabiliteit in de knie

Ben je bekend met knie instabiliteit neem dan contact op met onze fysiotherapeuten.
Of wil je werken in de zomerstop aan jou actieve knie stabiliteit door middel van kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en lenigheidoefeningen, start dan met onze HIIT trainingen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin