Ik wil het écht graag anders, maar het lukt mij gewoon niet!

” Voor mij is het nu wel duidelijk, ik wil écht een andere baan. Ik ga iedere dag met tegenzin naar mijn werk, op zondag slaat mijn stemming al om, omdat ik maandag weer moet werken. Na mijn werk plof ik thuis neer op de bank en ratel ik in één stuk door tegen mijn vriend dat het weer een ‘but’ dag was, dat die ene collega mij weer de hele dag irriteerde en dat het management wederom besluiteloos was in de vergadering die weer veel te lang duurde.

Ik merk alleen wel dat mijn vriend zich aan mijn verhalen begint te irriteren. Hij zegt regelmatig; “ga toch wat anders doen, of stop je energie in het zoeken naar een leuke baan i.p.v. klagen tegen mij met je verhalen die iedere dag hetzelfde zijn”.
Ik schiet dan uiteraard in de verdediging en roep dan; “Jij hebt lekker lullen, jij hebt een leuke baan, het lukt mij gewoon niet om een baan te vinden die ik echt leuk vind”

Dit zijn de woorden van dezelfde vriendin uit mijn vorige blog vóór zij de keuze maakte van baan te veranderen. Nadat zij al haar frustraties ook tegen mij voor de zoveelste keer geuit had, heb ik haar de tips gegeven die ik in mijn vorige blog beschreef. Daarna hebben we heel wat uurtjes van gedachten gewisseld.

En toen zette ze de stap…Ze ging op zoek naar een baan waarin haar kwaliteiten tot uiting konden komen en nam ontslag. Dit denkproces staat hier in een paar zinnen samengevat, maar dit proces heeft een paar maanden geduurd. En ja, ze twijfelde veel en ja, ze kon veel bedenken waarom ze het niet moest doen en voornamelijk ja; Er ontstond ruimte voor haar echte wens. Die tijd heeft zij zichzelf gelukkig gegund.

In mijn vorige blog heb ik je tips gegeven hoe je inzicht kunt krijgen in je huidige situatie en hoe je gedachtes kunt richten op wat je werkelijk wilt. In deze blog wil ik je graag tips geven over hoe je in beweging kunt komen. Het wordt nu belangrijk dat je gaat kiezen, kiezen voor wat je echt graag wilt!

Willen is één, maar kiezen en daadwerkelijk afspraken maken met jezelf is twee!
Want kiezen betekent afspraken maken en afspraken nakomen!

Daadwerkelijk afspraken maken met jezelf is op zich niet zo lastig. Ik denk dat we dat allemaal wel regelmatig doen:

  • Vanaf morgen ga ik drie keer per week sporten.
  • Ik pak vanaf nu mijn telefoon niet meer als mijn partner/ kinderen thuis zijn.
  • Vanaf nu eet ik geen chips meer ’s avonds.

Herkenbaar?
Maar komen we de afspraken met ons zelf ook echt na?

Allemaal realistische afspraken die ik regelmatig om mij heen hoor. De één komt de gemaakte afspraken echt na en ervaart succesmomenten. De ander haakt bij dag 2 al af. Maar hoe komt het dat het niet lukt, of positiever geformuleerd. hoe komt het dat het bij die ander wel lukt?
Antwoord: Omdat tussen willen en kiezen nog een hele weg zit!

Kiezen betekent namelijk echt voor de volle 100% achter je wens staan.

Echt voelen dat je uitkijkt naar die verandering/ verbetering, een gelukkig leven, meer vrije tijd, die leuke baan, die leuke partner etc.… dat maakt dat je gaat kiezen!

Bedenk een situatie uit het verleden waarin je iets heel graag wilde, maar dat het je niet is gelukt. Stel jezelf de volgende vragen; heb ik toen echt gekozen om voor mijn wens te gaan? Heb ik de afspraak met mijzelf gemaakt om vast te houden? Ben ik de afspraak nagekomen?

Een paar voorbeelden:

  • Kies je echt om je te houden aan alle weekmenu’s die je inmiddels verzameld hebt?
  • Kies je echt om je sigaretten nooit meer aan te raken?
  • Kies je echt om vrije tijd in je agenda in te plannen?
  • Kies je echt om naar die sportschool te gaan, ook al zijn er nog 20 andere dingen die je aandacht vragen?
  • Kies je echt om thuis de volle aandacht voor je gezin te hebben i.p.v. je mobiel leidend te laten zijn?

Stel jezelf de vraag en luister of je een eerlijk antwoord geeft.

Ik herhaal het nog een keer;
“Kiezen betekent afspraken maken met jezelf en die afspraken ook nakomen”.

De meeste mensen vinden het belangrijk dat je afspraken nakomt. Als jij je aan gemaakte afspraken houdt word je doorgaans neergezet en als betrouwbaar persoon. Misschien heb je het ook weleens terug gehoord in een functioneringsgesprek; “ Je bent een betrouwbare collega, je komt je afspraken na“.

Maar als het dan aankomt op afspraken maken met jezelf en deze nakomen, dan kijken we daar kennelijk toch anders naar, terwijl dit eigenlijk op het zelfde neerkomt.

En wat baal je van jezelf als het (weer) niet is gelukt! Je raakt het vertrouwen in jezelf kwijt, waardoor je niet nog een keer begint. Of je zoekt naar een reden waarom het niet is gelukt om de teleurstelling niet te groot te maken. Maar eigenlijk vind je jezelf een zwakkeling en baal je er van dat er niks terecht is gekomen van hetgeen je zo graag wilde.

Anderen blijven positief en zeggen; “ik heb het wel geprobeerd”. Dat klinkt in ieder geval wel alsof zij hun best hebben gedaan.
Maar als ik nu zeg dat proberen de mogelijkheid om te falen al in zich heeft;
heb je dan ook echt gekozen?
Bij proberen ga je er namelijk al vanuit dat het weleens niet zou kunnen lukken. Je aandacht is dan voor de helft op slagen en voor de helft op falen gericht.

“Alleen goede bedoelingen zijn niet genoeg om resultaten te halen”

Ik vind het altijd wat kort door de bocht als mensen roepen:” Is het niet gelukt, dan wil je het ook niet echt “. Ik heb veel gesprekken gevoerd met mensen die heel graag wilden maar een zetje nodig hadden om te leren kiezen. De één kan het heel goed, heeft zijn doel voor ogen en komt gemaakte afspraak met zichzelf na. Een ander heeft eerst succeservaringen nodig om vertrouwen te krijgen.

Maar hoe zorg je nu dat je een haalbaar doel geformuleerd krijgt en hoe krijg je dan vertrouwen? Dit zijn over het algemeen de meest gestelde hulpvragen.

Vertrouwen creëer je door succesmomenten te beleven en geduld te hebben. Verwacht niet dat alles wat jij jezelf wenst binnen een korte tijd gerealiseerd is. Kleine stapjes richting een doel leveren vaak meer successen op. Vier de kleine successen en wees trots op jezelf.

Als je 10 kg wilt afvallen, lukt dat niet in een week. Als je twijfelt of je baan nog wel leuk genoeg is, heb je niet binnen een week een andere baan. Oftewel, maak een stappenplan dat je helpt om een einddoel en verschillende streefdoelen te behalen.

Een einddoel helpt je om het langetermijndenken vast te houden. Een streefdoel helpt je om concrete stappen te zetten in de richting van je einddoel en zorgt er ook voor dat je geboekte resultaten kunt meten als je daar behoefte aan hebt. Hierdoor krijg je vertrouwen. Je ziet dat het werkt om je gemaakte afspraken na te komen.

“ Door gemaakte afspraken met jezelf na te komen, kweek je zelfrespect
en ga je jezelf meer waarderen”

Doelen formuleren, een stappenplan maken en focus houden vraagt een goede voorbereiding. In mijn volgende blog geef ik je graag een aantal tips hoe je doelen kunt formuleren, hoe je een stappenplan kunt maken met een einddoel en streefdoelen en hoe je focus houdt.

Voor nu:

Maak van je wens/verlangen geen target! Verlangen geeft namelijk energie, een target geeft stress!

Daarover meer in mijn volgende blog!

 

Anja Homburg

Begeleiding,Training & Advies

Mail: Info@anjahomburg.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin