Moet ik het dan toch anders gaan doen?

“En?” vraag ik een goede vriendin via de app; “Hoe bevalt je nieuwe baan?” “Het is even wennen”, schrijft ze. “Ik voel helemaal geen werkdruk meer en ik moet wennen aan de vrijheid die ik nu heb. In mijn vorige baan moest ik alleen maar keihard werken en overleven in de waan van de dag. Maar, ik moet niet zeuren, ik  wilde iets anders en dat heb ik nu. Het komt best goed.  Ze sloot af met een knipoog.

Ik vertelde haar vervolgens in de app dat ik het super stoer van haar vind dat ze de keuze heeft durven maken. Daar waar een ander misschien blijft hangen in twijfel en angst, heb jij de stap gemaakt schreef ik haar! Gun jezelf de tijd om te ‘landen’. Met die woorden sloten we ons app-gesprek af.

We herkennen het denk ik allemaal wel; je baan levert niet meer op wat je eigenlijk wenst. Je tijd wordt ingevuld door van alles en nog wat, maar niet met wat je zelf heel graag zou willen. En van je goede voornemen dit jaar komt ook niks terecht…

Als je even de tijd neemt om te kijken waarom het gaat zoals het gaat dan kun je in bepaalde situaties prima bedenken waarom het zo loopt en wat er anders zou kunnen. Je spreekt dat misschien ook wel regelmatig uit, naar je partner, je collega, je ouders of een goede vriend of vriendin. Dat lucht vaak op en soms krijg je ook nog bevestiging en/of herkenning van de ander. Dat kan best fijn zijn.

Het wordt vervelend wanneer je merkt dat je in herhaling valt, met tegenzin naar je werk gaat of je merkt dat je energie aan het begin van de dag al wegloopt als je alleen al denkt aan de invulling van de dag. En het wordt nog erger als je lichaam gaat protesteren tegen de onvrede en de stress die het heeft opgeleverd.

Hoe meer aandacht en betekenis je geeft aan die gedachtes, hoe meer deze gedachtes groeien. Ze zeggen niet voor niets, alles wat je aandacht geeft groeit…. Je bent nu niet meer productief in het bedenken van wat je wel wilt. Tijd voor actie!

Herken je bij jezelf dat je niet meer tevreden bent of erger nog, dat je niet meer gelukkig bent, probeer dan uit te vinden wat je echt graag zou willen.

Het klinkt cliché, maar tijd is echt een kostbaar bezit in deze. Je weet namelijk nooit wanneer jouw klok stopt met tikken. Als jij tijd ook ervaart als een kostbaar bezit, zorg dan dat je er ook zo mee omgaat. Je wilt tenslotte zuinig zijn op je kostbaarste bezit!

Ik geef je graag een paar tips die jou kunnen helpen om het kostbare bezit ‘tijd’ te besteden zoals jij dat echt zelf wilt.

1.Schrijf voor jezelf eens op wat je niet bevalt in je huidige baan, privé-situatie, gezondheid of iets anders.

Durf kritisch te zijn

Daag jezelf uit om steeds weer een vervolg vraag te stellen.

 • Waarom bevalt het mij niet?
 • Hoelang bevalt het mij al niet?
 • Heb ik dit al vaker benoemd in gesprekken met anderen?
 • Waarom val ik steeds in herhaling etc.…?

2. Wat zou je anders willen zien, wat zou je zelf wensen?

Deze vraag is niet voor iedereen makkelijk te beantwoorden maar wel cruciaal om je volgende stap te zetten. Verschillende belemmerende gedachtes kunnen namelijk een rol gaan spelen waarom je niet echt tot je eigen wens kunt komen. Je bent bijvoorbeeld geneigd om je wensen direct te vertalen naar een praktische invulling en dan te bedenken:  “Laat ook maar, dat is toch niet haalbaar”.

“Als je jezelf al gelijk de hoe-vraag stelt en het wat daarmee gelijk op de achtergrond parkeert dan is het gevolg dat de aandacht wordt afgeleid van
wat je echt wilt”.

Voorbeeld van een veel gehoorde wens: “ Ik zou meer verantwoordelijkheid willen op mijn werk”. Veel gehoorde gedachtes zijn:

 • het kan waarschijnlijk toch niet want dan passeer ik die en die;
 • als ik dit vraag en ik krijg meer verantwoordelijkheid dan zullen mijn collega’s wel denken wie denkt hij/zij wel wie hij/zij is, hij/zij komt net kijken;
 • laat ook maar, als ik aan alle kritiek denk die ik over mij heen krijg, bederft het helemaal mijn werkplezier.

Allemaal belemmeringen/angsten die je tegenhouden om te doen wat je werkelijk wilt. Angst dat we niet voldoen aan de verwachtingen van anderen en angst voor oordelen en meningen van anderen. Eigenlijk creëer je een waarheid op basis van aannames en verwachtingen van anderen.

“Als je niet toegeeft aan wat je echt wilt omdat je denkt dat realisatie niet mogelijk is, dan ben je feitelijk bezig de waarheid voor jezelf te ontkennen”.

Als je maar blijft luisteren en aandacht blijft geven aan deze gedachtes kom je nooit bij je echte wens. Stel jezelf in dit denkproces regelmatig de volgende vraag:

 • Waar ben je nu eigenlijk bang voor?
 • Is de angst realistisch?
 • Waar komt deze angst vandaan?
 • Is het een angst of een overtuiging?
 • Waar komt die overtuiging dan vandaan?

Schakel daarna weer door naar je gesprek met je wensen; alleen die vertellen je wat je echt zou willen. Te lang in gesprek zijn met je angsten kost je veel energie en maakt je onzeker en ongelukkig.

Vind jij het lastig vraag 2 te beantwoorden, gun jezelf de tijd om naar antwoorden op zoek te gaan. Geef niet op als het je niet gelijk lukt! Iedereen kent zijn wens of verlangen. Alleen bij de één is zijn of haar wens/ verlangen wat meer op de achtergrond geraakt dan bij de ander.
Ik schrijf een paar vragen voor je op die je helpen om je wens naar boven te halen:

 • Waar word ik echt blij van?
 • Waar ben ik goed in?
 • Wat heb ik te bieden?
 • Waar krijg ik energie van?
 • Wanneer ben ik echt gelukkig en waarom?

En misschien wel de belangrijkste vraag:

Wat levert het mij op als ik doe waar ik goed in ben, doe waar ik blij van word, doe waar ik energie van krijg en kan bieden wat ik al bezit?

Levert het je meer rust op, een betere gezondheid, een gelukkiger leven, leukere moeder, vader, partner, oom, tante, collega, meer energie, voldoening, ontwikkeling, groei? Etc.….

Als tijd voor jou een kostbaar bezit is en je bent niet gelukkig op welk gebied dan ook, bedenk dan dat die tijd verloren tijd is.
Hoelang wil je nog tijd verliezen om ongelukkig of ontevreden te zijn?

Als je antwoord hebt kunnen geven op bovenstaande vragen dan weet je wat er niet goed gaat in je huidige situatie en weet je ook wat je wensen zijn en waar je naar toe wilt. Mooi! Dan heb je INZICHT en HELDERHEID!

Tijd om in beweging te komen! Tijd om je plannen en je ideeën uit te gaan voeren om te komen tot jouw gewenste situatie. Voor de één een ‘makkie’ voor de ander een hele grote verandering.

In mijn volgende blog neem ik jullie graag mee in het proces van kiezen, afspraken maken met jezelf en uitvoeren. Of te wel, hoe kom ik in beweging!

Anja Homburg

Begeleiding,Training & Advies

Mail: Info@anjahomburg.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin